Haber

AB Yüksek Temsilcisi Borrell Azerbaycan-Ermenistan liderleri arasında görüşme umutlu

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla 21 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak toplantıda sorunun tam çözümünden umutlu olduğunu söyledi.

Borrell, Strasbourg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve Karabağ’daki durumun ele alındığı oturuma katıldı.

AB’nin bu bölgede istikrarı sağlama kararlılığına işaret eden Borrell, bunu iki ülke arasındaki müzakereleri kolaylaştırarak, mayınları temizleyerek, kayıp kişilerin akıbetini belirleyerek, esir takası üzerinde çalışarak ve olası gerilim noktalarını belirleyerek yaptığını ifade etti. çatışmanın yeniden ortaya çıkma olasılığını azaltmaya çalışıyor.

AB’nin bölgedeki misyonunun tamamen sivil olduğuna işaret eden Borrell, “Bu misyon barış sürecinin bir modülüdür ama yerini alamaz. Bu kapasiteye sahip değildir. Tek çözüm diplomatik yollarla olacaktır. .” sözünü kullandı.

Mevcut müzakereler çerçevesinde ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Borrell, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının 21 Temmuz’da Brüksel’de yeniden ortaya çıkacağını bildirdi.

Josep Borrell, “Sorunun tamamen çözülebileceğine dair umut var” dedi. söz konusu.

“Laçin Koridoru’ndaki kontrol noktası barış sürecine aykırıdır” iddiası

Borrell, Azerbaycan’ın Laçin Koridoru’nda bir kontrol noktası oluşturmasının barış sürecine inanç tesis etme çabalarına tamamen karşı olduğunu savundu.

AB ve uluslararası toplumun Azerbaycan’dan Dağlık Karabağ’ın bu kontrol noktasından geçmesine izin vermesini istediğini ancak olumlu bir yanıt alamadığını ve bunu zorla yapmaya gücünün olmadığını savundu.

Laçin Koridoru’nun AB misyonunun sorumluluk ve coğrafi yetki alanı dışında kaldığını vurgulayan Borrell, misyonun tek amacının Ermenistan tarafında olduğunu ve Azerbaycan’ın kendi topraklarında faaliyet göstermesine izin vermediğini sözlerine ekledi.

Azerbaycan, Ermenistan’dan Azerbaycan topraklarındaki yasadışı Ermeni silahlı gruplarına insan gücü, mühimmat, mayın ve diğer askeri teçhizatın nakledilmesini önlemek için 23 Nisan’da Laçin Koridoru’nun başında sınır kapısı kurmuştu.

Bu durum Ermenistan’da tepkilere neden oldu. Azerbaycan’dan yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni nüfusun bu noktadan Ermenistan ve Azerbaycan’a şeffaf ve düzenli bir şekilde geçişine uygun koşulların oluşturulacağı ve kontrol sisteminin 2019’da hayata geçirileceği belirtildi. Rus kuvvetleri ile koordinasyon. tabir edilmişti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Laçin yolunun başında sınır kontrol mekanizmasının kurulmasının gidiş-dönüşlerin şeffaflığını ve güvenliğini sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni nüfusun bu noktadan Ermenistan ve Azerbaycan’a şeffaf ve sistemli bir şekilde geçişine uygun koşulları oluşturacağı ve kontrol sisteminin koordinasyon içinde uygulanacağı belirtildi. Rus kuvvetleri ile.

Sınır kontrol rejiminin şeffaf ve sadık bir şekilde işlemesi için Azerbaycan’ın Ermenistan ile işbirliğine hazır olduğu vurgulandı.

haber-urgup.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu