Tayvan çevresinde 32 Çin uçağı ve 4 savaş gemisi tespit edildi
Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan bu sabaha kadar ada çevresinde 32 Çin askeri uçağı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 32 uçaktan 13’ünün tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan Tayvan Boğazı’ndaki hava ve deniz hatlarını geçerek Tayvan’ın “Hava Korusu” ilan ettiği bölgede uçtuğu belirtildi. Savunma Kimlik Bölgesi” (ADIZ).
Açıklamada, 2 adet “SU-30”, 6 adet “J-10”, 1 adet “J-16” savaş uçağı, “Y-8 EW” tipi erken ihbar uçağı ve “BZK-005” tipi silahsız, “CH-4” “TB-001” tipi silahlı insansız hava araçlarının ADIZ’ın kuzeydoğu, güneydoğu ve güneybatısında uçtuğu, Tayvan Boğazı’ndaki prestijinin “orta hattın” gerisinden geçtiği kaydedildi.
CH-4 tipi silahlı insansız hava aracının adayı doğudan yarım ay şeklinde çevrelediği bildirildi.
Uçuşlar ve gemi devriyeleri, Çin’in en kıdemli diplomatı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Viyana’da yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Görüşmeye ilişkin Çin tarafından yapılan açıklamada Wang’ın Sullivan’a Çin’in Tayvan konusundaki tutumunu yinelediği bildirildi.
Ağustos 2022’de eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinden bu yana Çin, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırdı ve Tayvan Boğazı’nı ayıran sözde orta hattı geçtiği yerlerde uçuşları düzenli hale getirdi.
Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
“Tek Çin” ilkesini vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ile bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik bağlarını kesmesini şart koşuyor.